Rubriek: Koffie & Duurzame productie

KOFFIE & DUURZAAMHEID Houd de volgende zaken in ogenschouw bij de aanschaf van duurzame koffie

In de hele wereld is koffie een veelgevraagde warme drank. Om deze reden vindt de productie plaats op grote schaal. Bij massaproductie gaat het er helaas niet altijd even duurzaam aan toe. Ook bij koffie is dat zeker het geval. Er worden nog altijd gevaarlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt en de koffieboeren krijgen erg weinig geld voor

Lees verder...

KOFFIE & DUURZAAMHEID Meer vogels op gecertificeerde koffieboerderijen

Koffie is een plant die erg van schaduw houdt. Daarom groeit het goed in harmonie met natuurlijke ecosystemen, zoals onder het bladerdak van inheemse schaduwbomen. Dat gecertificeerde bosrijke koffieboerderijen een belangrijke bufferzone voor biodiversiteit is, blijkt uit onderzoek van biologen.

Lees verder...

KOFFIE & DUURZAAMHEID SAN en Rainforest Alliance presenteren nieuwe en herziene standaard voor certificering

Het duurzame landbouw netwerk SAN (Sustainable Agriculture Network) en de Rainforest Alliance presenteren een nieuwe herziene standaard voor certificering. Die omvat bestaande best practices en recente innovaties in duurzame landbouw.

Lees verder...

KLIMAATVERANDERING Nieuw onderzoek: ‘Koffie dreigt schaars te worden voor komende generaties’

Een kopje koffie is voor veel mensen bijna van levensbelang om de dag goed te kunnen beginnen. Maar gevaar dreigt voor het zwarte goud. Mogelijk zal er in 2080 geen koffie meer te drinken zijn. Oorzaak: de klimaatveranderingen. Deze alarmerende conclusie trekt een nieuw onderzoek van The Climate Institute van Australië. De gevolgen zijn nu

Lees verder...

KLIMAATVERANDERING Mexicaanse koffieboeren werken aan het klimaat: bomen planten, CO2 voorkomen

De koffieboeren van Santa Lucía Teotepec, een landelijk gebied in de staat Oaxaca in zuidelijk Mexico, voelen de gevolgen van de klimaatverandering in hun dagelijks leven. “We voelen de hitte. Het niet regent zoals het vroeger deed, “legt Leandro Salinas uit, leider van de lokale koffiecoöperatie UNECAFE. Veranderingen in weerpatronen en regenval tasten de koffieproductiveit

Lees verder...

KOFFIE & HANDEL Na een embargo van meer dan een halve eeuw gaan Amerikanen binnenkort door inspanningen van Nespresso weer aan koffie uit Cuba

Voor het eerst in meer dan een halve eeuw kunnen koffieliefhebbers in Amerika weer gaan genieten van koffie afkomstig uit Cuba. Koffiemerk Nespresso, onderdeel van voedingsmiddelenconcern Nestlé, brengt namelijk komend najaar Cuban Nespresso Grand Cru, Cafecito de Cuba als limited edition op de Amerikaanse markt.

Lees verder...