KOFFIE & DUURZAAMHEID Pelican Rouge start 3-jarig project in Kameroen

Beeld: Pelican Rouge.

Beeld: Pelican Rouge.

Gisteren was het de landelijke dag van de duurzaamheid. Door heel het land vonden er activiteiten plaats om extra aandacht te vragen voor duurzaamheid. Pelican Rouge (http://www.pelicanrouge.nl), heeft een speciale band met de stad Bamenda, Kameroen. In Kameroen is de koffie opbrengst per hectare het laagst van alle Afrikaanse landen en dat kan beter!

Pelican Rouge neemt je in deze blogpost mee naar de positieve impact die zij creëren in Kameroen.

LOKALE BETROKKENHEID

In Bamenda, is schoon drinkwater niet zomaar voorhanden. De inwoners zijn in veel gevallen genoodzaakt om water te drinken dat niet schoon is. Op dit moment heeft de stad naar schatting 450.000 inwoners. De bestaande watervoorzieningen kunnen met moeite aan de vraag voldoen omdat zij in het verleden zijn aangelegd voor veel minder inwoners. In 2016 doneerde Pelican Rouge €2.500,- aan Stichting Bamenda. Dit bedrag heeft bijgedragen aan de totstandkoming van nieuwe watervoorzieningen voor 4000 inwoners in het stadsdeel Mankon. De nieuwe watervoorziening bestaat onder andere uit een waterreservoir, 2 opvangbakken, 2 pompen, 7.600 pijpleidingen en 11 publieke waterkranen.

SCHOON WATER, ZUIVERE KOFFIE

De dorpen Sanyar en Bassee in Kameroen, zijn economisch afhankelijk van het verbouwen van koffie. Voor het verwerken en wassen van de koffiebes is water nodig. Een koffieboer verbruikt al snel 5 tot 15 liter water voor het verwerken van 1 kilo koffiebonen. Betere toegang tot water helpt de boeren hun oogst beter te verwerken en meer inkomsten te genereren. Februari 2015 doneerde Pelican Rouge €10.000 aan het drinkwaterproject in de dorpen Sanyar en Bassee, georganiseerd door Livebuild.

SAMEN INVESTEREN IN KOFFIE

In navolging van het drinkwaterproject, starten we op de dag van de duurzaamheid met een vervolg hierop. Het project is gericht op het bevorderen van de kwaliteit van de koffie én duurzame productie. In overleg met Livebuild en de lokale koffieboeren is gekozen voor een driejarig project (2017-2019) met een focus op drie thema’s:

  1. Invloed van de bodem op de kwaliteit van koffie,
  2. Werk- en leefomstandigheden van koffieboeren,
  3. Het operationele bestuur en beheer in die koffieketen.

Op deze manier draagt Pelican Rouge een steentje bij aan de verdere verduurzaming van de koffiecultuur in de regio Bamenda, Kameroen. Hiervoor werkt Pelican Rouge samen met Livebuild en MVO Nederland. Nu wordt samen doorgepakt om de kwaliteit van koffie te verbeteren met als gevolg een betere positie van koffieboeren in de regio.

Wil je weten wat Pelican Rouge nog meer doet op het gebied van duurzaamheid bekijk dan onder andere het onderwijsproject  van Pelican Rouge in Santa Clara, Nicaragua.

Bron: https://www.pelicanrouge.nl/blog/duurzaamheid/dag-van-de-duurzaamheid/. Bewerking: D.B.

————————————————————————————————-

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl

DIRK BOSMAN 038-4525545/ [email protected] [email protected]  

————————- DIBEBO logo

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>