GASTBLOG LAURENS DA COSTA Over de FAEMA 71 espressomachine voor horeca

“De koffietijden zijn veranderd, dat merk je niet alleen op straat maar ook aan de technieken en de espressomachines. Elke espressomachine gaat met de tijd mee en wordt van steeds meer gemakken voorzien. Beter gezegd elke machine wordt steeds toegankelijker voor de horeca. Zo ook de Faema E71 (http://www.cafema.nl/koffies/espresso/Faema), een machine die er niet alleen goed uitziet maar ook erg constant is in gebruik voor het bereiden van een perfect kopje koffie (of beter gezegd espresso).

Bij de E71 kan je bij elke groep de temperatuur afzonderlijk instellen en de reden waarom je dat zou willen is bijvoorbeeld om meer met smaak te spelen. Je kunt als horecaondernemer steeds meer variaties maken terwijl je maar met 1 of 2 blends werkt.

Temperatuur heeft meer invloed op smaak dan je van te voren zou verwachten. Ga maar eens na met het volgende voorbeeld. Groene thee is lekker bij een temperatuur van maximaal 70 graden, maar ga je groene thee zetten met 90 graden word het bitter. Dit komt omdat de blaadjes verbranden en de bitterheid meer naar voren komt. De thee is dan zeer onaangenaam.

Dit voorbeeld geldt dus ook voor koffie. Temperaturen bepalen het karakter van je koffie. Zeker in deze tijd, met veel microroasters en complexe koffiebonen, wil je als horecaondernemer het beste uit je koffie halen. Dit is dan al 1 stap in de juiste richting. Wil je meer complexiteit dan kan je de temperatuur verlagen, wil je meer bitterheid dan verhoog je de temperatuur. Dit kan bij de E71 zeer eenvoudig door de horecaondernemer zelf zonder dat ze afhankelijk zijn van een monteur. Dit alleen al is een enorm voordeel. Je kunt koffie zelf uniek maken en je bent meer onafhankelijk.

Het volgende belangrijke punt is de zetmethode van de E71 waarmee je de koffiesmaak kan bepalen. Vroeger was het zo dat je bij een espressomachine op een knopje drukte en er water bij kwam via de zetgroep door de koffiepuck in je kopje. Bij het bereiken van de juiste watervolume was je klaar en had je koffie/espresso.

Maar nu de wereld van koffie en de beleving ervan erg is veranderd wordt er juist meer van je verwacht als horecaondernemer. Je moet uniek zijn, De meeste Nederlanders drinken thuis ook verse koffie en verwachten in een restaurant meer dan wat ze thuis drinken.

Om die reden is ook de zetmethode verder ontwikkeld en heeft FAEMA E71 het volgende aangepast.

Bij het bereiden van de espresso kan je nu kiezen om je pre-infusie en bloomingtijd in te stellen. Maar waarom zou je dat willen?

Blooming: zonder enige vorm van druk loopt er water in het koffiekoekje (qua tijd kan je dat zelf invoeren). Het effect hiervan is dat het koffiekoekje begint uit te zetten en de aroma’s en gassen vrijkomen. Wat er verder gebeurt, is dat het koffiekoekje door uitzetting compacter wordt en kleine oneffenheden worden hersteld (waaronder channeling). Bloemig kan je ook instellen qua tijd maximaal 2 seconden. Hiermee kan je de koffie meer in smaak vormen en de koffie kan zich optimaal corrigeren.

Pre-infusie: met pre-infusie doseert de E71 met minimale druk een hoeveelheid water in je koffiekoek. Je kunt dit ook qua duur zelf instellen hoelang je de pre infusie wil is afhankelijk van hoeveelheid koffie die je in het filterbakjes heb. Als je de pre infusie te lang instelde en je gebruikt weinig koffie dan heb je kans dat de koffie al uit het uitloopt komt en is in feite de extractietijd al begonnen.

STOOMWAND

Een ander bijkomend voordeel aan de E71 is de stoomwand. Deze zal niet warm of heet worden tijdens het gebruik. Je kunt dus niet je handen verbranden aan het pijpje. Dit is ook handig voor je melk omdat deze niet als een aangebrand vlekje achter zal blijven. Tegenwoordig zie je bij veel espressomachines dat er nog melkresten achterblijven en bij het niet goed schoonmaken zullen deze resten een negatief effect hebben op smaak en uiteraard ook op hygiëne.”

http://www.cafema.nl/koffies/espresso/Faema

———————————————————————————————-
Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl
DIRK BOSMAN  038-4525545/ [email protected]
[email protected]�————

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>