KOFFIEMACHINES & ONDERHOUD Lees hier alles over het zeer belangrijke onderhoud van horeca espressomachines

 

Beeld: http://www.fleurdecafe.nl

Zoals zoveel dingen in het leven heeft ook je espressomachine aandacht nodig. Aandacht in de vorm van onderhoud in dit geval. In deze tijd van het jaar krijgt Fleur de Café (http://www.fleurdecafe.nl)  veel aanvragen voor onderhoudsbeurten. Dat is niet zo gek, want een horecaondernemer wil natuurlijk klaar zijn voor het zomerseizoen. Een goed werkende espressomachine is dan een ‘must’.

Want koffie is nog steeds de meest gedronken drank in Nederland ook op het terras. En om de beste koffie te kunnen schenken is goed onderhoud aan de espressomachine ook een ‘must’. Om jou een indruk te geven waaruit dit onderhoud bestaat krijg je hier wat tips. Volg ze zeker op, dan weten wij zeker dat jouw koffie nog beter zal smaken.

DAGELIJKS ONDERHOUD IS NOODZAKELIJK

De espressomachine heeft regelmatig, liefst elke dag, aandacht nodig. Het dagelijks onderhoud bestaat uit:

• Filter en filterdrager onder de kraan met een borsteltje reinigen.
• Met een blindfilter de zetgroep reinigen.
• Lekbak leegmaken en reinigen.
• Na iedere kop koffie de koffiedrab uit de filterdrager kloppen.
• Na het melk opschuimen, direct de stoompijp reinigen.

IEDERE DAG ONDERHOUD VRAAGT OM DISCIPLINE VAN ONDERNEMER EN MEDEWERKER(S)

Dit dagelijks reinigen is heel belangrijk en vergt van al jouw medewerkers die de machine gebruiken de nodige discipline, zeker als het druk is. Toch heb je er heel veel baat bij als de espressomachine blijft doen waar het goed in is en niet in storing raakt. Want géén koffie is géén optie voor een horecaondernemer.

WEKELIJKS ONDERHOUD

Naast het dagelijks reinigen kun je 1 of 2 keer per week de zetgroepen met een blindfilter reinigen met een reinigingsmiddel, zorg er daarna wel voor dat je de machine goed doorspoelt om resten van het reinigingsmiddel weg te spoelen. Ook kun je regelmatig de filterdragers in een bakje water leggen met een theelepel reinigingsmiddel een uurtje laten weken om het bruine koffievet bij de uitloop weg te krijgen.

2 X PER JAAR EEN GROTE ONDERHOUDSBEURT

Bij Fleur de Café adviseren ze horecaondernemers om 2 keer per jaar een grote onderhoudsbeurt te laten uitvoeren aan hun espressomachine(s) Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de espressomachine schoongemaakt, worden de zetgroepen schoongemaakt en ringen, zeefjes en ontluchtingsventiel vervangen, bovendien vindt er een algemene check van de machine plaats en wordt de machine en eventueel de molen(s) opnieuw afgesteld.

WATERFILTER (LATEN) PLAATSEN

Om kalkafzetting in de espressomachine te voorkomen, raadt Fleur de Café aan om een waterfilter te plaatsen. Daardoor voorkom je onnodige problemen met de espressomachine. Bij het installeren van een waterfilter bepaalt een medewerker van Fleur de Café door middel van een test wat de hardheid van het water in jouw horecazaak is. Afhankelijk van de hardheid, adviseert Fleur de Café de juiste maat waterfilter. Vervolgens wordt de espressomachine afgesteld, waardoor deze op de juiste tijd een signaal geeft dat het tijd wordt om het filter te vervangen. Meestal gaat een waterfilter een jaar mee en moet hij dan worden vervangen. Dit kan een monteur doen, bijvoorbeeld tegelijk met de onderhoudsbeurt aan de espressomachine, maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen.

ZELF EEN WATERFILTER PLAATSEN?

Wanneer je liever het tweejaarlijkse onderhoud en het vervangen van het waterfilter zelf wilt uitvoeren, dan kan Fleur de Café jou hiervoor een instructie geven. Brand je daar liever niet jouw handen aan, neem dan nu contact met op met Fleur de Café (http://www.fleurdecafe.nl) in overleg met jou wordt dan een onderhoudsbeurt voor jouw espressomachine ingepland. Zodat jij onbezorgd de beste koffie kunt blijven schenken aan jouw klanten.

http://www.fleurdecafe.nl

————————————————————————————————

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl

DIRK BOSMAN  038-4525545/ [email protected] [email protected]�————————-

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>