CAFEINEVRIJE KOFFIE De zoektocht van een meditatieleraar naar lekkere cafeïnevrije koffie

Blog A Gerjan SchoemakerWat doe je als je koffieliefhebber bent, maar liever geen (of niet veel) cafeïne wilt nuttigen? Meditatieleraar Gerjan Schoemaker uit Zwolle is dit jaar overgestapt op cafeïnevrije koffie.

De keuze om geen cafeïne koffie meer te drinken resulteerde in een interessante zoektocht naar lekkere en juiste koffie.

Van filterkoffie naar cafeïnevrije koffiebonen

Deze zoektocht begon met cafeïnevrije filterkoffie. Maar dat was direct al geen succes vanwege een tegenvallende smaak. Omdat Gerjan dacht dat er niet zoiets bestaat als de cafeïne vrije koffieboon had hij het drinken van koffie opgegeven. “Behalve bij een restaurant of de lokale koffiebar. Daar bestelde hij zo nu en dan een cafeïne vrije cappuccino en deze was eigenlijk wel best goed van smaak. Na een aantal keer deze cappuccino gedronken te hebben, zag hij dat deze gezet werd met cafeïne vrije bonen. Na navraag blijken deze dus inderdaad te bestaan”, begint Schoemaker zijn verhaal.

Cafeïne ontrokken met een chemisch of natuurlijk proces

Geïnteresseerd in de cafeïnevrije koffieboon kwam Gerjan er na wat navragen achter dat de cafeïne middels een chemisch proces uit de koffieboon wordt onttrokken. “Hoewel er wordt gezegd dat er geen enkele restanten van het chemische proces in de koffiebonen achterblijven, geeft dit toch de kriebels.”

En Gerjan vond goede cafeïnevrije koffiebonen

Enige tijd later was Schoemaker bij  de Kaldi koffie & thee-winkel in de Luttekestraat in Zwolle en zag hij de cafeïnevrije koffiebonen staan. Na een opmerking over dat het toch niet zo goed voelt om cafeïne vrije koffiebonen te kopen, gaf de eigenaresse van de winkel aan dat zij ook koffiebonen verkopen waarbij de cafeïne middels een natuurlijk proces uit de koffie wordt onttrokken. Gerjan praat verder: “Dit gebeurt door het stomen van ongebrande koffiebonen waarna ze op natuurlijke wijze worden gespoeld. Dit wordt vervolgens 8 tot 12 keer herhaalt totdat het voldoet aan de EU-norm 99,9% cafeïnevrije bonen.”

Gerjan drinkt inmiddels geregeld zelfgemaakte cappuccino van de cafeïnevrije koffiebonen van Kaldi

Inmiddels drinkt Gerjan regelmatig zelfgemaakte cappuccino van deze cafeïnevrije koffiebonen. Lekker, cafeïne vrij en doordat de koffie ook nog een Rainforest Alliance keurmerk heeft, ook ecologisch verantwoord.

Niet helemaal cafeïnevrij

Cafeïnevrije koffie blijkt volgens de Zwollenaar overigens niet 100% cafeïne vrij te zijn. “Een kopje cafeïne vrije koffie bevat nog zo’n 2 – 4 milligram cafeïne. Maar als je dit afzet tegen een kopje filterkoffie wat gemiddeld 85 milligram cafeïne bevat dan valt dit in het niets. Opvallend is overigens dat een espresso minder cafeïne bevat dan een kop koffie (bron voedingscentrum). Dit komt natuurlijk doordat er minder milliliter koffie in een kopje gaat, in verhouding zit er wel meer cafeïne in.”

Waarom minder cafeïne..

Gerjan drinkt sinds januari 2014 bijna geen cafeïne meer. Het begon als een experiment om te kijken wat hiervan de invloed is op zijn werk. Als hij aan het werk is ziet hij veel kansen en losse eindjes waaraan hij snel op wil reageren. Zo vliegt hij al snel van hot naar her. Schoemaker rondt af: “Dit kost veel energie. Cafeïne stimuleert dit mogelijk waardoor dit ten koste van mindful werken gaat. Gerjan tracht zijn leven te richten op mindfulness en heeft daarom besloten om minder cafeïne te nuttigen.”

Gerjan Schoemaker is eigenaar van meditatiecentrum en webshop Patipada.

————————————————————————————————-

WELKOM WELKOM WELKOM WELKOM WELKOM WELKOM WELKOM

http://www.thee.blog.nl

———————————————————————————————-

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl

DIRK BOSMAN 06-24115892/ [email protected]

———————————————————————————————

DIBEBO logo

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “CAFEINEVRIJE KOFFIE De zoektocht van een meditatieleraar naar lekkere cafeïnevrije koffie

  1. Wout

    Op kantoor mag er wel koffie mét cafeïne geschonken worden ;-)

      /  
  2. Marja

    Interessant is dat de consumptie van cafeïnevrije koffie is ook gekoppeld aan een 21% lager risico op diabetes. Dit geeft aan dat ook andere gunstige verbindingen in koffie kan beschermen tegen diabetes type 2. las ik op de site van:www.isditwelgezond.nl/wat-is-cafeine/

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>