8 WEETJES OVER GEDECAFEÏNEERDE KOFFIE Wist je dat….

Hier 8 weetjes over gedecafeineerde koffie. Dit naar aanleiding van de recente introductie van Nespresso van de De Ristretto Decaffeinato.

1. Cafeïnevrije koffie niet bestaat?

Er blijft namelijk altijd een hele kleine hoeveelheid cafeïne aanwezig in de koffie. Deze hoeveelheid is echter zo klein dat je lichaam daar niets van merkt. Om deze reden gebruikt Nespresso altijd de term gedecafeïneerde koffie, in plaats van cafeïnevrije koffie.

2. Cafeïne razendsnel in je lichaam wordt opgenomen?

De helft van de cafeïne zit al binnen vier minuten na het drinken van je kopje koffie in je bloed. De effecten van de cafeïne ervaar je pas een halfuurtje later (Voedingscentrum, 2016). Het belangrijkste effect van cafeïne is een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Dit merk je doordat je je minder moe voelt en je je beter kunt concentreren. Cafeïne werkt stimulerend op de hersenen, nieren, maag en darmen.

 3. Er in cacaobonen ook cafeïne zit en dus ook in chocolade?

In 100 gram pure chocolade zit 40 milligram cafeïne, in 100 gram melkchocolade zit 20 milligram en in een kopje gedecafeïneerde koffie slechts 2,5 milligram. Een stukje chocolade bevat dus veel meer cafeïne dan een kopje gedecafeïneerde koffie van Nespresso.

 4. De smaakintensiteit van de koffie niets te maken heeft met de  hoeveelheid cafeïne die erin zit?

De intensiteit wordt gevormd door een combinatie van gebrande tonen, body en bitterheid. Een kop koffie met een hogere intensiteit bevat dus niet automatisch meer cafeïne.

 5. Er minder cafeïne in gedecafeïneerde koffie van Nespresso zit dan in zwarte en groene thee?

Thee bevat 10 milligram cafeïne per 100 milliliter en een kopje gedecafeïneerde koffie van Nespresso slechts 2,5 milligram. Je kunt ’s avonds voor het slapengaan dus prima een kopje gedecafeïneerde koffie drinken.

 6. Er natuurlijke en chemische methodes zijn om koffie te decafeïneren?

Nespresso maakt alleen gebruik van de natuurlijke methodes, waarbij er met water of CO2 cafeïne uit de koffiebonen wordt onttrokken. De chemische methode werkt sneller en is daarmee goedkoper. Deze methode is echter minder duurzaam en komt niet altijd ten goede aan de smaak. Daarom kiest Nespresso bewust voor alleen natuurlijke methodes.

 7. Zodra koffie met zuurstof in aanraking komt, de smaak en aroma’s  heel snel verloren gaan?

Dit kan verklaren waarom gedecafeïneerde koffie vaak als minder lekker wordt ervaren. De verpakking waarin de koffie wordt bewaard, blijft namelijk vaak langer open door weinig gebruik. Wanneer de koffie gedronken wordt, is de kwaliteit veel minder. Dit is een van de redenen dat Nespresso koffie in capsules verpakt die lucht-, licht- en vochtdicht zijn. Hiermee blijft dus ook de smaak van gedecafeïneerde koffie altijd goed.

 8. Nespresso naast de Ristretto Decaffeinato ook een decafeïneerde variant heeft gemaakt van de populaire Grands Crus Arpeggio, Volluto en Vivalto Lungo?

Deze vier Grands Crus zijn qua smaakprofiel identiek aan hun oorspronkelijke naamgenoot, maar zijn gemaakt van gedecafeïneerde groene bonen en hebben een ander proces ondergaan. De samenstelling van de blend of de brandtijd kan bijvoorbeeld verschillen. Zo behouden ze hetzelfde karakter, smaak- en aromaprofiel, ook zonder de cafeïne.

LEES HIERONDER MEER OVER DE INTRODUCTIE VAN DE RISTRETTO DECAFFEINATO VAN NESPRESSO

http://koffie.blog.nl/algemeen/2017/03/13/koffie-introducties-nespresso-introduceert-de-ristretto-decaffeinato

——————————————————————————————

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl
DIRK BOSMAN  038-4525545/ [email protected] [email protected]�————————- 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>