KOFFIE & GEZONDHEID ‘Minder risico op prostaatkanker door dagelijks meer dan 3 sterke Italiaanse kopjes koffie te drinken’

Als je dagelijks meer dan 3 sterke Italiaanse kopjes koffie gaat drinken, loopt je volgens een recent Italiaans onderzoek liefst 53 procent minder risico op het krijgen van prostaatkanker. Het onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in The International Journal of Cancer. is uitgevoerd onder ongeveer 7000 mannen ouder dan 50 jaar, afkomstig uit het gebied Molise en dat ligt in Zuid-Centraal-Italië.  

De onderzoeksgroep is gemiddeld 4 jaar lang geobserveerd, waarbij ook hun koffiegewoonten werden bijgehouden. Dit werd vergeleken met het aantal gevallen van prostaatkanker dat gedurende deze periode ontstond (honderd in totaal).

Hierdoor kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat mannen die meer dan 3 koppen koffie per dag dronken, hun kans op prostaatkanker met 53 procent zagen verminderen ten opzichte van mannen die maximaal twee koppen dronken.

De onderzoekers wilden weten of deze aanname klopte door met laboratorisch onderzoek te kijken welke invloed koffie-extracten hadden op prostaatkankercellen. Hierbij werd de invloed van zowel cafeïnehoudende- als cafeïnevrije koffie vergeleken.

Daaruit bleek dat alleen cafeïne-extracten de groei en verspreiding van kankercellen tegenhielden. Dit effect trad niet op toen de werking van cafeïnevrije koffie werd onderzocht. Daardoor achten de onderzoekers de kans groot dat cafeïne in koffie deze positieve effecten als gevolg heeft, en niet andere bestandsdelen van koffie.\

TYPISCHE ITALIAANSE KOFFIE ZONDER KOFFIEFILTERS

Wel melden de onderzoekers dat het onderzoek is gedaan onder een Italiaanse doelgroep, die koffie op de ‘typische Italiaanse manier’ bereiden. Dat houdt in dat zij de koffie maken zonder filters, met een zeer hoge watertemperatuur en een hoge waterdruk. Deze methode kan zorgen van een hogere concentratie van bioactieve substanties (een stof die een effect heeft of voortbrengt op een levend organisme, weefsel of cel, red).

“Koffie is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Die wordt niet alleen bepaald door de producten die gegeten worden, maar ook door de specifieke manier waarop dit voedsel bereid wordt”, aldus Licia Iacoiello. Zij is hoofd onderzoek

Bron: Nu.nl. Bewerking: D.B.

——————————————————————————————

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl

DIRK BOSMAN  038-4525545/ [email protected]

[email protected]�————————-

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>