Willem Lublinkhof: de buitengewoon succesvolle Nederlandse koffieboer in Zambia met negen levens

Beeld: www.munalicoffee.nl

Soms krijg je als blogger zéér interessante tips binnen. Zo ook vorige week. In De Telegraaf van woensdag 14 augustus stond het buitengewoon interessante en zéér bijzondere levensverhaal van de 67-jarige Nederlander Willem Lublinkhof, die in Zambia een koffieplantage heeft met 568 mensen op de loonlijst en tussen april en september honderden extra om koffiebessen te plukken. Het is de droom van de geboren Twent dat iemand in Nederland ‘zijn koffie’ wil gaan maken. Wie staat er op? Tipje van de sluier..Lublinkhof doet erg bijzondere en zéér goede dingen en hij denkt ook absoluut aan zijn medemens..

Afrika correspondent Joël Roerig, van De Telegraaf tekende voor dit prachtige  interview: www.joelroerig.nl

Een man met negen levens

Lublinkhof is een man met negen levens, want hij overleefde een moordaanslag (!), auto-ongeluk, crashes met vliegtuigen en een faillissement.

Presidentieel bezoek

Sinds zijn 22e levensjaar woont en werkt de geboren Twent in Zambia. Uit christelijke overwegingen emigreerde Lublinkhof naar dit land in Afrika. Hier geniet hij groot aanzien. Volgens de voormalige president van Zambia en dat is Rupiah Banda, is Zambia zonder de boerderij van de geboren Nederlander, als Parijs zonder de Eiffeltoren. Nou deze zin laat niks te raden over..

Experimenteren met koffieplanten onder bomen

Aan Afrika correspondent Joël Roerig vertelt Lublinkhof dat zijn zoon Jesper de boerderij heeft overgenomen en  op de bedrijfsgronden aan het experimenteren is met koffieplanten die onder bomen groeien. Waarom hij dat precies doet wordt helaas niet vermeld.

 

1600 hectare grote apenbroodboom boerderij

Zoals in de intro al gemeld, heeft Lublinkhof, die nog steeds over een Nederlands paspoort beschikt, vele honderden Zambianen aan het werk om koffiebessen te oogsten van april tot en september op zijn maar liefst 1600 hectare grote apenbroodboom boerderij dat de naam Mubuyu Plantage draagt.

Eigen voetbalclub personeel én een schooltje

Bijzonder en absoluut noemenswaardig is dat de mensen die bij Lublinkhof werken een eigen voetbalclub hebben en dat er voor de kinderen zelfs een schooltje is waar les wordt gegeven.

Aan de weg timmeren

Juist toen blanke Zambianen het land ontvluchtten na de onafhankelijkheid, ging de Nederlander keihard aan de slag. Hij startte met twaalf koeien en een piano. Samen met zijn vrouw Meta die van Deense komaf is, maakte Lublinkhof van zijn levenswerk een joekel van een bedrijf. Hiermee werd hij onbetwist een ‘grote meneer’ in Zambia. Alle vorige presidenten kwamen hem en zijn familie op zijn boerderij zelfs opzoeken! Op dit moment beschikt de Mubuyue Plantage over eigen vliegtuigjes en een transportgedeelte. De onderneming heeft zelfs een eigen graanmolen.

Paar keer bijna overleden

Toch is het volgens het artikel in De Telegraaf niet allemaal rozengeur en maneschijn in het leven van deze ondernemer. Zo stortte tot twee keer toe een vliegtuigje neer waarin hij zat en dertien jaar terug overleefde Lublinkhof maar net een zwaar auto-ongeluk. Tien dagen leefde zijn familie tussen hoop en vrees, maar de Nederlander kwam er weer boven op. Van een inbreker met een bijl was Lublinkhof voorts ook niet onder de indruk. Familie smeekte hem om terug te komen naar zijn vaderland. In plaats van dat te doen liet hij door medewerkers zijn laatste rustplaats alvast klaarmaken op zijn boerderij.

Hele boerderij een koffieplantage en faillissement

Na de vele ongelukken liet de motor rijdende Hollander al zijn land ombouwen tot een koffieplantage, om zodoende  zijn medewerkers voor altijd werk te kunnen bieden. Maar een seizoen vol enorme droogte in 2005, met daar op volgend een fatale misoogst met daar op een faillissement, gooide flink roet in het eten. In 2009 had Lublinkhof zijn boerderij terug en nam zijn inmiddels 38-jarige zoon Jesper het geheel over.

Risicospreiding

Zoon Jesper doet inmiddels aan risicospreiding. Koffieteelt beslaat nu nog maar een derde deel van de bedrijfsactiviteiten.

Wie gaat Lublinkhof zijn koffie maken in Nederland?

Zoon Jesper vraagt aan het einde van het artikel of er iemand in Nederland is die Willem Lublinkhof zijn Munali Coffee wil gaan maken. “Dat is mijn vader zijn grote droom!”

Beeld: www.munalicoffee.nl

Munali Coffee

Munali Coffee is handgewassen en zongedroogde Arabica koffie. Hij is UTZ Certified. Het volgende staat op de website van Lublinkhof over Munali Coffee: “Liefdevol geteeld onder de warme Afrikaanse hemel, op oude grond, gevoed door heldere Zambiaanse wateren, is Munali Coffee ontstaan. Een voortreffelijke koffie, die de hoogste traditie van de Afrikaanse Arabica vertegenwoordigt. Elegante, heldere, citrusachtige zuren en een uitstekend, hecht omhulsel zijn kenmerkend. Dit levert een kop, dat een genot op zich is en die  zich harmonieus laat vermengen met andere koffiesoorten. Dit voegt de top van de melange van kwaliteitaroma’s toe.”

Zeldzame koffie: Munali Coffee

Op zijn website (http://www.munalicoffee.nl/) schrijft Lublinkhof dat Munali Coffee een zeldzame koffie is. “Hij is geteeld op 1108 meter hoogte op 270 hectare grond en is van een uitstekende, consistente kwaliteit. Het bereiken van deze traditioneel hoge kwalificatie is het resultaat van voortdurende en nauwgezette inspanningen van de Afrikanen door de commitering aan de kwaliteit van de koffie.

Beeld: www.munalicoffee.nl

 

Bronnen: De Telegraaf, freelance Afrika correspondent Joël Roerig  http://joelroerig.com/, en http://www.munalicoffee.nl/

———————————————————————————————–————————–

Creatieve TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl

———————————————————————————————–————————–

 

 

 

 

 

 

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Willem Lublinkhof: de buitengewoon succesvolle Nederlandse koffieboer in Zambia met negen levens

 1. henriet offrein

  Prachtig om te lezen neef Willem [Willie] ga zo door, speel je nog steeds piano ?

  groetjes

    /  
 2. Dave Smit

  Hoi Willem ik ben bij je langs geweest met gertuud en erik fietstmaat van jesper in april 2010 heb je voor mij je telefoon nummer mijn collega fietst op dit moment de tour d afric en wil je graag bezoeken aanstaande vrijdag als dit mogelijk is

    /  
 3. Harry Ensink

  Hallo Willem,
  Via een collega heb ik je site bezocht. Mijn vrouwelijke collega heeft je ontmoet tijdens een wandeling in Losser.

  Zelf heb ik ontwikkelingswerk gedaan voor mijn bedrijf ( Twente Milieu) voor 4 periodes van een aantal weken in Soedan door technische scholing te geven over voertuigen. Mijn Hobby is Mountainbiken en heb dan ook de Cape Epic gereden in 2008. Afrika boeit mij. Via deze weg wil ik met je in contact komen, zodat ik misschien wat kan betekenen.

  Groet Harry Ensink

    /  
 4. Friedie mortel nieuwenhuis

  Hoi Willem leuk dit van je te lezen hoe gaat het met jullie, hopelijk ken je me nog ben een dochter van tante niesje en oom Freek was vaak bij jullie in lossergr uit nederland

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>