Tips voor het bewaren van koffie

Beeld: www.goldencoffeebox.nl

Beeld: www.goldencoffeebox.nl

In dit artikel lees je hoe je het beste koffie kunt bewaren en hoe je het dus al dan niet gezet langer vers houdt. Zodat jij optimaal gaat genieten van vers geroosterde koffie.

De informatie komt van www.goldencoffeebox.nl

Hoe weet ik of koffie bij aankoop vers is?
Verse bonen kun je gemakkelijk breken tussen je vingernagels. Het verse en levendige aroma van de koffiebonen is eenvoudig herkenbaar. Bij oude koffie mis je dit aroma absoluut. Gemalen koffie verliest haar smaak en geur zodra ze gemalen is en moet daarom liefst binnen een week worden geconsumeerd.

Hoe moet ik mijn koffie bewaren?
Wij raden aan dat je een weekvoorraad koffie in de originele verpakking in een luchtdichte bus op een koele plek neerzet. Rol het pakje dicht tot aan de koffie, zodat er geen lucht meer boven zit.

Bewaarbus of voorraadpot regelmatig uitwassen

Was een bewaarbus of voorraadpot regelmatig uit om oude geuren te verwijderen. Zorg dat de koffie niet in aanraking komt met andere voedingsmiddelen want ze neemt onmiddellijk geurtjes op.

En als ik mijn koffie langer wil bewaren of meerdere pakjes koffie koop?
Als je
koffie voor langere tijd wilt bewaren, doe dit dan in de vriezer. Bewaar koffie verpakt in kleine hoeveelheden, zodat je alleen pakt wat je nodig heeft en de rest goed ingepakt kan blijven. Behandel jouw koffie zoals je ook met je andere verse voedingsmiddelen omgaat. Vries koffie nadat ze ontdooid is niet opnieuw in.

Hoe houd ik koffie langer vers?
Bewaar jouw vers gemalen koffie of uw verse koffiebonen in een luchtdicht afgesloten bus in de koelkast of op een koele, donkere plaats. Bedenk: een koele plek zorgt ervoor dat koffie minder snel oud wordt maar zeker niet dat ze onbeperkt houdbaar is. In je vriezer kun jij de koffie, zoals gezegd, nog wat langer vers houden. Maar voor optimale versheid blijft het beste advies om regelmatig een vers pakje in de winkel te gaan halen. Meng nooit oude restjes koffie met verse, want de oude koffie zal de smaak van de verse zeker negatief beïnvloeden.

Is het een goed idee om koffie thuis te malen?
Een uitstekend idee! Als je koffie maalt wordt de natuurlijke beschermmantel van de bonen afgebroken en komen heerlijke aroma’s vrij. Maar zoals gezegd vervliegen daarmee geur en smaak ook heel snel. Maal daarom de koffie altijd vlak voor het zetten en alleen de hoeveelheid die jij nodig hebt.

Hoe bewaar ik gezette koffie het beste?
Als je versgezette filterkoffie wilt bewaren, doe dit dan liever in een voorverwarmde, luchtdicht afgesloten thermosfles. Zeker niet laten staan op een warmhoudplaatje in verband met de zuren die vrijkomen!

Wij wensen jou veel koffiegenot!

Bron: Boot Koffie / The Golden Coffee Box www.goldencoffeebox.nl

———————————————————————————————–———————

TEKSTSCHRIJVER of Professionele BLOGGER nodig? www.dibebo.nl

———————————————————————————————–———————

 

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Tips voor het bewaren van koffie

  1. Ewout

    Koffie moet je luchtdicht bewaren. Ik heb er speciaal zo’n pop container van oxo voor aangeschaft, dat werkt echt supergoed. lekker verse koffie. ik heb hem hier gekocht https://oxo-good-grips.nl, maar volgens mij heeft bol ze ook. de 1,4 liter rechthoek is groot genoeg voor een pak koffie.

      /  
  2. Mike

    Het advies wat ik op veel websites lees is dat je koffie NIET in de koelkast moet bewaren. Condens tast de delicate oliën in de koffie aan en daarmee de smaak en het aroma van koffie.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>